22 Eylül 2016 Perşembe

Çocuklara kıskançlığı unutturmanın yolları

Çocuklara kıskançlığı unutturmanın yolları

  Bir çok çocuk ebeveynlerinin başka çocuklara dikkat göstermesini istemiyor. Hatta, başka çocuklar olmasa bile, eğer ebeveynler çocuklara yeterince dikkat göstermiyorsa, bu da onların kıskançlığa neden olur.



  
  Ben - Alexandra Yuşenkov genç yaşlarımda beş çocuğa bakıcılık yapıyordum. En büyük çocuk yedi, en küçüğü üç yaşında idi. Ebeveynleri sık ​​sık evde olmuyordu. Ben onlarla oyun oynarken kızlardan biri bana yaklaştı ve anneannesinin kendisine söylediği sırrı benim kulağıma fısıldadı. O an dört yaşındaki asabi olan çocuk kollarını boynuma sımsıkı doladı ve ben nefes alamadım. Daha sonra onun niçin böyle yaptığını sorunca, o bana "sen sadece benim dostumsun, başkalarıyla dostluk edemezsin" diye cevap verdi.
  Kulağıma fısıldayan kız da oldukça sinirliydi. Ağlamaya ve bağırmaya başladı, daha sonra beni kucakladı ve dedi: "Sen benim dostum olmalısın başka kimsenin değil". Ona şöyle anlattım, ben hiç bir insana ait değilim, hepinize bakmalıyım ve her birinizi çok seviyorum.  "Bana vurmak, bağırmak çözüm değil". Bundan sonra biz sessizce oturup, sohbetimize devam ettik.
  Ebeveynleri çok ılımlı idi. Onun her isteğini yerine getiriyorlardı. Fakat buna rağmen çocuklar kıskanç idi, çünkü beveynlerinden yeterince ilgi görmediklerini düşünüyorlardı. Hiçbir zaman görmemiştim ki, ailesi onlarla vakit geçirmekten memnun olmasınlar. Eğitiminde çok başarılı olmasına rağmen onlar kendi çocuklarını çok nadiren ilgi gösteriyorlardı.

Çocuklarınız sizden her zaman daha çok şey bekliyor. O istiyor ki, onu ilk olarak bir insan gibi, daha sonra yaptıklarına göre değerlendirin.
Böylece, çocuklarınız yeterince dikkat görmedikde kıskanç olabilir. Eğer inanırsanız yapabilirsiniz.
Ama önemli olan sizin fikirleriniz değil, onların ne düşündüğü.

Çocukların kıskançlığını gidermenin üç yolu:
  1. Her çocuğa yeterince dikkat edin. Hayatlarının çeşitli dönemlerinde onlar farklı ilgi talep ediyorlar. Onları anlamak için elinizden geleni yapın.
  2. Çocuklarınızın beğendiğiniz hareketlerini yüzlerine söyleyin. Onları başkalarıyla kıyaslamayın, çünkü her çocuğun değerlendirmeye layık bir kalitesi var.
  3. Hiçbir zaman başkalarına hangi çocuğunuzu daha çok sevdiğinizi söylemeyin. Böyle yaparak hem kendinizin, hem de çocuklarınızın hayatını zorlaştırırsınız.
>>> Şu konu da ilginizi çekebilir: Çocuk ve Teknoloji